Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 2.500 χρόνια μετά.....Ο φιλοτελισμός της μάχης του Μαραθώνα


Θα μπορούσα να πω, ότι κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.....


Παρουσίαση Σειράς Γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ για την Μάχη Μαραθώνα
Με την παρουσίαση από τα ΕΛΤΑ των επετειακών γραμματοσήμων,έγινε στο μουσείο του μαραθωνίου δρόμου, η έναρξη των εκδηλώσεων του Δήμου Μαραθώνα για τα 2500 χρόνια από την Μάχη, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.
Τα ΕΛΤΑ  παρουσίασαν  τέσσερα πολύ όμορφα γραμματόσημα, σχεδιασμένα από τη χαράκτρια Μυρσίνη Βαρδοπούλου, που είναι υπεύθυνη για τη φιλοτέχνηση και την επίβλεψη εκτύπωσης των γραμματοσήμων και όλων των φιλοτελικών προϊόντων για τα ΕΛΤΑ.
Είναι τέσσερις εικαστικές προσαρμογές με προέλευση πρωτότυπα εκθέματα από το Βασιλικό Μουσείο του Εδιμβούργου (“Μονομαχία Αθηναίου και Πέρση” από ερυθρόμορφη αττική κύλικα, 480 π.Χ), τη Villa Giulia στη Ρώμη (“Πορεία φάλαγγας στη μάχη” από κορινθιακή οινοχόη), το Εθνικό Αρχαιοελληνικό Μουσείο (“Παράσταση μάχης” από μελανόμορφη λήκυθο, 490 – 480 π.Χ) και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας (το χάλκινο κορινθιακό κράνος του Μιλτιάδη, το οποίο ο ίδιος ανέθεσε στο ιερό του Διός στην Ολυμπία).

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραψε:
Ακόμη μια νίκη της Μάχης του Μαραθώνα, επετειακή, φιλοτελική 

Μονομαχία Αθηναίου & Πέρση
 Nέα γραμματόσημα έθεσαν σε κυκλοφορία τα ΕΛΤΑ με αφορμή τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.  
Φέτος είναι η χρονιά του «Μαραθώνα» και δεν είναι μόνο οι εκθέσεις και τα αφιερώματα που είδαμε από το Ιδρυμα της Βουλής και από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αλλά και τα τέσσερα νέα γραμματόσημα με τα οποία τιμούν την επέτειο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα 2.500 χρόνια από την ιστορική μάχη είναι μια επέτειος που προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον, πράγμα που θα το δούμε και από κοντά στις 31 Οκτωβρίου στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, που έχει συγκεντρώσει πρωτοφανές ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους δρομείς. Γι’ αυτό και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει βαλθεί να ξηλώνει πινακίδες από τη διαδρομή, που πρέπει να τη φυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού, βιτρίνα του διαχρονικού πολιτισμού μας.

Πορεία`της φάλαγγας ση μάχη
 Τα ΕΛΤΑ μάς δίνουν τέσσερα πολύ όμορφα γραμματόσημα, σχεδιασμένα από τη χαράκτρια Μυρσίνη Βαρδοπούλου, που είναι υπεύθυνη για τη φιλοτέχνηση και την επίβλεψη εκτύπωσης των γραμματοσήμων και όλων των φιλοτελικών προϊόντων για τα ΕΛΤΑ. Είναι τέσσερις εικαστικές προσαρμογές με προέλευση πρωτότυπα εκθέματα από το Βασιλικό Μουσείο του Εδιμβούργου («Μονομαχία Αθηναίου και Πέρση» από ερυθρόμορφη αττική κύλικα, 480 π.Χ.), τη Villa Giulia στη Ρώμη («Πορεία φάλαγγας στη μάχη» από κορινθιακή οινοχόη), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο («Παράσταση μάχης» από μελανόμορφη λήκυθο, 490-480 π.Χ.) και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας (το χάλκινο κορινθιακό κράνος του Μιλτιάδη, το οποίο ο ίδιος ανέθεσε το ιερό του Διός στην Ολυμπία).
Μαζί με τα γραμματόσημα κυκλοφορούν και οι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, λευκώματα γραμματοσήμων και κάρτες μάξιμουμ, όλα από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα, Λυκούργου 5 και Απελλού στην καρδιά της Αθήνας. 
Ο φάκελλος της 23 Ιουλίου 2010
Φάκελλοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας σφραγίστηκαν επίσημα από τα ΕΛΤΑ σε δύο ημερομηνίες. Στις 23 Ιουλίου, ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε η σειρά και στις 12 Σεπτεμβρίου στον Μαραθώνα, ημέρα που πιθανολογείται πως έγινε η ομόνυμη μάχη.

Ο φάκελλος της 19 Σεπτεμβρίου 2010

Το "ακριβό" γραμματόσημο της σειράς απεικονίζει την περικεφαλαία  του Αθηναίου στρατηγού Μιλτιάδη, με την επιγραφή "ο Μιλτιάδης αφιέρωσε στον Δία", πολύ πιθανόν μετά την μάχη του Μαραθώνα, που βρίσκεται στο  αρχαιολογικό μουσείο Ολυμπίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου