Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 2.500 χρόνια μετά.....ΕΚΔΟΣΕΙΣ (βιβλιά & περιδικά), αλλά και πηγές του ΜΠΑΓΑΣΑ για τη μάχη του Μαραθώνα

 

 


Σύντροφοί μου, είναι αλήθεια ότι χρειάζεται κουράγιο, υπομονή και μεγάλη αγάπη για να διαβάσει ή δυσκολότερα να μελετήσει κάποιος την αρχαία ιστορία.
Ευτυχώς, οι αρχαίες πηγές που έχουν διασωθεί ξαναζωντανεύουν ικανοποιητικά τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και η ανάγνωσή τους, η μελέτη τους ή απλά η αναφορά σ’ αυτές μας δίνουν κάποιες απαντήσεις και ταυτόχρονα μας δημιουργούν νέα ερωτήματα, απορίες και σκέψεις…..και άντε πάλι απ’ την αρχή…..ειδικά σ' εμάς  που δεν είμαστε ιστορικοί ούτε κατ’ όνομα, αλλά πολύ περισσότερο ούτε κατ’ ουσία.
Θέλοντας λοιπόν απλά να σας παρασύρω σ’ ένα-κατά τη γνώμη μου –ταξίδι μαγικό στο παρελθόν θα σας παραθέσω μερικές αρχαίες πηγές που σχετίζονται λίγο ή πολύ με τη μάχη του Μαραθώνα-μια μάχη που έγινε πολύ πριν από μας, 2.500 χρόνια πίσω-ελπίζοντας κι εσείς να μαγευτείτε και να διαπιστώσετε, διαβάζοντας τες, ότι τα κοινά με τη σημερινή πραγματικότητα είναι πολλά και ίσως αναφωνήσετε όπως κι’ εγώ: Γαμώτο!! Η ιστορία πάντοτε επαναλαμβάνεται.


ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, 490-479 π.Χ.
Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση της κοσμοϊστορικής σύγκρουσης ανάμεσα στο ελεύθερο ελληνικό πνεύμα και στη μεγαλύτερη δύναμη της εποχής, την κραταιά αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών βασιλέων. Με τρόπο γλαφυρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο, σε συνδυασμό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικά σχεδιαγράμματα μαχών και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στολών των αντιμαχομένων, που φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά για το βιβλίο αυτό, ζωντανεύουν οι μεγάλες συγκρούσεις στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές, οι οποίες προκαλούν ακόμη και σήμερα τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Η Μάχη του Μαραθώνα αποτελεί ένα ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία. Οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς οπλίτες, νικώντας τους Πέρσες δεν έσωσαν μόνο τις πόλεις τους από την καταστροφή, αλλά παράλληλα κατέρριψαν τον μύθο περσικού αήττητου και έθεσαν τις βάσεις για τις μεγαλειώδεις νίκες στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές. Κατέδειξαν έτσι την ανωτερότητα του οπλισμού και της τακτικής τους και επέτρεψαν την απρόσκοπτη εξέλιξη της Αθήνας σε πολιτισμικό κέντρο, η ακτινοβολία του οποίου φώτισε τις εσχατιές της Ευρώπης.
Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο της  σειράς "Μεγάλες Μάχες" με τίτλο ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 490 π.Χ. θα γνωρίσετε τις αιτίες και τις αφορμές της περσικής εισβολής και θα κατανοήσετε γιατί η "νεαρή" αθηναϊκή δημοκρατία συνετέλεσε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επιτεύγματος της αρχαίας Ελλάδας, τη δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων όπως οι οπλίτες του Μαραθώνα. Θα παρακολουθήσετε τον τρόπο με τον οποίο η οπλιτική φάλαγγα ταπείνωσε την περσική έπαρση και θα εκτιμήσετε την κοσμοϊστορική σημασία της νίκης των Μαραθωνομάχων οι οποίοι λύγισαν τη ρώμη της κραταιάς Περσικής αυτοκρατορίας. Τέλος θα ακολουθήσετε τον άγνωστο μαραθωνοδρόμο στη θρυλική του πορεία για την αναγγελία του μηνύματος της νίκης. Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ένα επιτελείο επιστημονικών συνεργατών ειδικευμένων στην αρχαία ιστορία. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπους χάρτες και θαυμάσιες απεικονίσεις στολών από τον εικονογράφο Χρήστο Γιαννόπουλο, επιτυγχάνεται η "αναβίωση" της μάχης η οποία σηματοδότησε την αυγή του δυτικού πολιτισμού.
Ο δυτικός πολιτισμός οφείλει την ύπαρξή του στη μάχη που δόθηκε στην πεδιάδα του Μαραθώνα ανάμεσα σε 9.000 πολίτες των ελληνικών πόλεων-κρατών και 30.000 Περσών του στρατού του Δαρείου. Οι Έλληνες υπερασπίζονταν το νέο ριζοσπαστικό τους πολίτευμα, τη δημοκρατία. Η εκλαϊκευμένη ιστορία του Άλαν Λόιντ, πολύπλευρη, γραμμένη μετά από ενδελεχή έρευνα, με όλα τα στοιχεία μιας συναρπαστικής αφήγησης ζωντανεύει τη μάχη και τον ελληνικό πολιτισμό. «Δεν υπάρχει ούτε μια βαρετή σελίδα σε ολόκληρο το βιβλίο», έγραψε για ένα άλλο βιβλίο του Άλαν Λόιντ η εφημερίδα «The Observer». Εκτός από το ιστορικό φόντο, περιγράφεται η σύγκρουση των πολιτισμών, η ακμή της αθηναϊκής δημοκρατίας, η οποία μπορούσε να δικαιολογεί τη δουλεία και να ευνοεί ταυτόχρονα την ευφυΐα του Πλάτωνα, του Σοφοκλή και του Αισχύλου, εναντίον της απόλυτης μοναρχίας του Δαρείου που είχε κατακτήσει σχεδόν όλη την Ασία. Γίνεται μία λεπτομερής περιγραφή του πολιτισμού και της ζωής των ελληνικών πόλεων –κρατών, ενώ οι ταραγμένες πολιτικές σχέσεις μεταξύ τους, ιδίως της Αθήνας και της Σπάρτης, απεικονίζονται με μεγάλη ζωντάνια


Κορυφαίος σταθμός στην πορεία του Ελληνικού Έθνους αλλά και ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αποτελεί η Μάχη του Μαραθώνα όπου οι Έλληνες εμπόδισαν τους Πέρσες να εισβάλλουν στην Ευρώπη.
Φέτος συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη και οι Εκδόσεις Πελασγός, κυκλοφόρησαν ένα σημαντικό νέο έργο του γνωστού συγγραφέως Αθανασίου Κόρμαλη, με τίτλο “ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙ…” (2500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου