Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Το Γ' Σώμα Στρατού.....Ιστορία, προσφορά και δράση

Δεκέμβριος 2009 σύντροφοι…..εκεί κάπου ξεκίνησαν όλα!!!
Από τον τύπο της εποχής…..«Στο Γ΄ Σώμα Στρατού η 10η Ταξιαρχία Πεζικού»…..«Στο Γ΄ Σώμα Στρατού NDC-GR της Θεσσαλονίκης -που από το 2012 θ’ αναλάβει τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ (NRF)- υπάγεται πλέον η 10η Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Σέρρες και μέχρι τώρα ανήκε στο Α΄ Σώμα Στρατού. Η υπαγωγή της Ταξιαρχίας, όπως και άλλων μονάδων, έγινε στο πλαίσιο ανάληψης από το Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένου χώρου ευθύνης και καθηκόντων εδαφικής άμυνας στη Μακεδονία. Σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, επισκέφθηκε την έδρα και την περιοχή ευθύνης του Γ’ ΣΣ…..του έγινε ενημέρωση…..επίσης ο κ. Φραγκος μετέβη στην έδρα της 10ης Ταξιαρχίας Πεζικού, στις Σέρρες και παρακολούθησε την τελετή αλλαγής διοικητικής υπαγωγής της Ταξιαρχίας στο Γ΄ ΣΣ, παρόντος και του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Μάρκου Μπόλαρη.
Η 10 ΤΞ ΠΖ συγκροτήθηκε αρχικά σαν Μεραρχία τον Μάρτιο του 1913, λίγο πριν την έναρξη του Β’  Βαλκανικού πολέμου και συμμετείχε  σ’ όλες τις μάχες εναντίον των Βουλγάρων. Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Βέροια, το 1916 μετακινήθηκε στη Θεσσαλία και το 1917 στην Τρίπολη που διαλύθηκε. Ανασυγκροτήθηκε το 1919 στη Σμύρνη με το όνομα «Μεραρχία Σμύρνης» και το Δεκέμβριο του 1920 μετονομάστηκε σε Χ Μεραρχία Πεζικού…..Στη Μικρά Ασία κατέλαβε στις 6 Ιουλίου 1921 το Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ). Το 1922 συμπτύχθηκε υποδειγματικά υποχωρώντας και στις 5 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε στην Ανατολική Θράκη όπου κατέλαβε τον τομέα των Σαράντα  Εκκλησιών και λίγο αργότερα μεταστάθμευσε στην  Βέροια….. Έλαβε μέρος στις μάχες του Έπους του ’40 και διαλύθηκε τον Απρίλιο του 1941, μετά την ανακωχή…..Επανασυγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, ονομάστηκε Χ Ορεινή Μεραρχία και τέθηκε στις διαταγές του Γ΄ ΣΣ και τον Ιούλιο του 1950 μεταστάθμευσε στις Σέρρες, όπου παρέμεινε ως Χ Μεραρχία ΠΖ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004, οπότε –αλλάζοντας υπαγωγή- τέθηκε στις διαταγές του Α΄ ΣΣ…..Στις 1 Ιουλ 2004 αναδιοργανώθηκε σε 10 ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ και το Στρατηγείο της βρίσκεται στο στρατόπεδο «Ίλαρχος ΚΛΕΙΣΑΡΗΣ». Σήμερα η Ταξιαρχία ονομάζεται, 10η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού «ΡΟΥΠΕΛ».
Στο έμβλημα της Ταξιαρχίας απεικονίζεται ο Κέρβερος, το τρικέφαλο μυθολογικό τέρας που είχε ορισθεί απ’ τους θεούς του Ολύμπου ως φύλακας των πυλών του Άδη. Συμβολίζει το καθήκον, τη θέληση και τη δυνατότητα της Ταξιαρχίας να φυλάει, σαν  άλλος Κέρβερος, τις πύλες που της εμπιστεύθηκε η Πατρίδα.
Το ρητό «ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ» είναι σύνθημα που προέρχεται απ’ το Βυζάντιο, τότε που τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων του είχαν αναλάβει άγρυπνοι, σκληροτράχηλοι φρουροί, οι «Ακρίτες», και με αυτό το σύνθημα ήταν σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.
Έτσι λοιπόν, αγαπημένοι μου σύντροφοι στις 10 Νοεμβρίου του 2009 –και σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΓΕ- ανατέθηκε Εθνικός ρόλος στο Γ’ ΣΣ, ρόλος που κυρίως εστιάζεται στην επιτήρηση την Ελληνοσκοπιανών και Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, μήκους 316χλμ.
Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; 
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η  ιστορική πορεία του Γ΄ ΣΣ καλύπτει ένα  σημαντικό μέρος της πολεμικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας…..κι αυτό αποδεικνύεται εύκολα όχι μόνο απ’ το ηρώο του Σώματος, απ’ τα μνημεία και τα μουσεία που διάσπαρτα κι αγέρωχα στέκουν  στην –συνεχώς μεταβαλλόμενη με το πέρασμα των χρόνων- ζώνη ευθύνης του κι έξω απ’ αυτήν, αλλά κι απ’ τα ιστορικά βιβλία της ιστορίας στρατού…..κι όλα μαρτυρούν ιστορικούς σταθμούς, γεγονότα και σελίδες δόξας στο πέρασμα του. 
Το Γ΄ ΣΣ ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα (ΒΔ) στις 16 Αυγούστου 1913, με πρώτη προσωρινή του έδρα τα Γιάννενα και πρώτες του μονάδες την  ΙΙΙ Μεραρχία  με έδρα την Κορυτσά, την  ΙΧ Μεραρχία με έδρα τα Γιάννενα και την ΙΙ Μεραρχία με έδρα το Μεσολόγγι.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1913 υπογράφηκε το ΒΔ «Περί καταρτισμού Σωμάτων και Μεραρχιών», με το οποίο έγινε η συγκρότηση του Στρατού και που διατηρήθηκε σε ισχύ μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στον Α΄  ΠΠ…..και σύμφωνα μ’ αυτό το ΒΔ το Σώμα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και οι μονάδες του ήταν η Χ Μεραρχία  με έδρα τη Βέροια, η ΧΙ Μεραρχία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η ΧΙΙ Μεραρχία με έδρα τη Κοζάνη…..όμως τον Οκτώβριο του 1916 –τον καιρό της Άμυνας και του Διχασμού-  οι σύμμαχοι απαίτησαν και το Σώμα αποσύρθηκε στη Θεσσαλία  μέχρι τον Δεκέμβριο του  1916 που μεταστάθμευσε στην Πελοπόννησο. Στις 14 Ιουνίου 1917 –όταν πλέον η πατρίδα «μπήκε» στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων- ξεκίνησε κι η ανασυγκρότηση του Ελληνικού στρατού, σύμφωνα με την οποία το Γ΄ ΣΣ  διαλύθηκε κι «έχασε» τις επιχειρήσεις του Μακεδονικού ΜεeCF�ώπου, αλλά και την εκστρατεία που ακολούθησε τη λήξη του Α’ ΠΠ το 1919 στην Μεσημβρινή Ρωσία. 

Όταν γραφόταν αυτό το αφιέρωμα Διοικητής του Γ ΣΣ ήταν ο Αντιστράτηγος
Γεώργιος Νακόπουλος. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η τελετή της παραλαβής της
Διοίκησης του Σώματος απ’ τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Θεοφανίδη  σ αυτόν
στις 3 Μαρτίου 2010.
Τον Δεκέμβριο του 1919, συγκροτήθηκε το Σώμα Στρατού Σμύρνης, το οποίο περιελάμβανε τις Μεραρχίες Σμύρνης και Αρχιπελάγους και από τον Ιανουάριο του 1920 και την ΧΙΙ Μεραρχία. Τον Δεκέμβριο του 1920, το ΣΣ Σμύρνης, μετονομάσθηκε σε Γ΄ ΣΣ και για τον λόγο αυτό, η σύντομη ιστορική του πορεία του αποτελεί ιστορική περίοδο του Γ΄ΣΣ.    
Το Σώμα γύρισε στη Θεσσαλονίκη…..έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του ’40…..και στις 20 Απριλίου 1941, με τη συνθηκολόγηση, αποστρατεύτηκε και διαλύθηκε. Ανασυγκροτήθηκε στις 16 Μαΐου 1946, με την  μετονομασία της Ανωτέρας Στρατιωτικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας σε Γ΄ ΣΣ,  έδρα τη Θεσσαλονίκη, ζώνη ευθύνης την περιοχή απ’ το Καϊμακτσαλάν–Βέρμιο-Όλυμπο μέχρι τον Έβρο ποταμό και μονάδες την ΧΙ Μεραρχία,  με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Χ Μεραρχία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την VIΙ Μεραρχία, με έδρα τη Καβάλα.
Απ΄ το 1950 ως το 2004 –γιατί απ’ το 2004 και μετά έχουμε ήδη εξιστορήσει- το Σώμα προχώρησε στις παρακάτω αναδιοργανώσεις.....το 1950 η ζώνη ευθύνης του μεταβλήθηκε…..κι  ήταν πλέον απ’ τον Αξιό μέχρι τον Έβρο ποταμό…..κι άλλαξαν κι οι μονάδες του, που πλέον ήταν, η VI Μεραρχία Πεζικού με έδρα το Κιλκίς, η Χ Μεραρχία Πεζικού με έδρα τις Σέρρες, η ΧΙ Μεραρχία Πεζικού με έδρα την  Καβάλα και η ΧΙΙ Μεραρχία Πεζικού με έδρα την Αλεξανδρούπολη…..το 1960 η VI Μ ΠΖ και τη ζώνη ευθύνης της αποδόθηκε στο Β΄ ΣΣ…..το 1975 συγκροτήθηκε και αποδόθηκε στο Γ΄ΣΣ η ΧVI Μεραρχία Πεζικού, στο Διδυμότειχο.


Το 1976 –κι αφού συγκροτήθηκε το Δ’ ΣΣ- το Γ’ ΣΣ ανασυγκροτήθηκε και κράτησε την Χ Μ ΠΖ, με έδρα τις Σέρρες, την ΧΙ Μ ΠΖ, με έδρα την Καβάλα και τη 3η Ταξιαρχία Υποστήριξης , με έδρα τη Θεσσαλονίκη…..ανασυγκροτήθηκε πάλι στις 1 Ιανουαρίου  1998, ανέλαβε και τη ζώνη ευθύνης του Β΄ΣΣ και πλέον είχε υπό τις διαταγές του τις μονάδες, VI Μ ΠΖ, με έδρα το Κιλκίς, Χ Μ ΠΖ, με έδρα τις Σέρρες, ΧΙ Μ ΠΖ, με έδρα την Καβάλα, 4η ΤΑΞΠΖ, με έδρα την  Αξιούπολη και  3η ΤΑΞΥΠ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη…..τέλος στις 30 Ιουνίου  2004, καταργήθηκε ο Εθνικός του ρόλος και αποδόθηκε στο ΝΑΤΟ σαν  Γ΄ ΣΣ / NDC-GR. 
Στο έμβλημα του Σώματος –φανερά επηρεασμένο απ’ το Βυζάντιο, μιας κι η Θεσσαλονίκη, έδρα του Σώματος, ήταν η δεύτερη πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη-, απεικονίζεται σταυρός -σύμβολο πίστης, υπομονής και μαρτυρίου- που προστατεύεται από ασπίδα με σταυρό, σύμβολο της εξουσίας των Βυζαντινών αυτοκρατόρων.  Τα τέσσερα Β στις γωνίες του σταυρού σημαίνουν, Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων. Το ρητό, «ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» που μεταφράζεται, «Δε θα λυπηθούμε τη ζωή μας» είναι απόσπασμα απ’ την απάντηση του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β’ που πολιορκούσε την Πόλη το 1453, όταν του ζήτησε να την παραδώσει και να αποχωρήσει σώος. «Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ εμόν εστί, ούτ’ άλλου των κατοικούντων έν ταύτη· κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής υμών.» είναι η κάπως πιο ολοκληρωμένη απάντηση και μεταφράζεται, «Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτή. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δε θα λυπηθούμε τη ζωή μας.»
Το Στρατηγείο NDC-GR
Η είδηση…..
«To NATO Deployable Corps Greece (NDC-GR), στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την ανάληψη της διοίκησης των χερσαίων δυνάμεων της Δύυνάμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Response Force/ Land Component Command, NRF-12) για το έτος 2012, πραγματοποίησε  την τακτική Άσκηση άνευ στρατευμάτων «BRILLIANT LEDGER». Η τελική φάση της ασκήσεως διεξήχθη στο στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης από 4 ως 14 Οκτωβρίου 2011, με τη συμμετοχή περίπου χίλιων αξιωματικών και οπλιτών από δεκαοκτώ χώρες. Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση, πιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του NDC-GR προκειμένου να αναλάβει τη Διοίκηση της NRF-12».
Το Στρατηγείο NDC-GR λοιπόν, είναι ένα απ’ τα τρία στρατηγεία χαμηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ που δημιουργήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το 2002, συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2001, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του Γ’ ΣΣ κι ο διοικητής του είναι και διοικητής του Γ' ΣΣ.
Το NDC-GR, εκτός απ' τη Διοίκηση, περιλαμβάνει τέσσερις διυθύνσεις (Επιτελείου, Επιχειρήσεων, Υποστήριξης, Υποστήριξης μετόπισθεν) και δυο κέντρα Συντονισμού (ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων) κι έχει σαν κύρια αποστολή την δυνατότητα ανάπτυξης -σε πλήρη ετοιμότητα- των μονάδων του για ενίσχυση ή αντικατάσταση άλλου Στρατηγείου και την ανάληψη συνδυασμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Στο έμβλημα του Στρατηγείου –εθνικό και νατοϊκό μαζί- αναγράφεται η φράση «TO CUT THE GORDIAN KNOT», μετάφραση του «ΤΩ ΞΙΦΕΙ ΤΟΝ ΔΕΣΜΟΝ ΛΕΛΥΣΘΑΙ» που αποτελεί την απάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου να λύσει το δεσμό στην πόλη Γόρδιο το 334πχ, στην έναρξη της εκστρατείας του εναντίον των Περσών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου