Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

100 χρόνια απ' την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων....."ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ".....έκθεση ζωγραφικής στο πολεμικό μουσείο της Αθήνας



Μια ιστοριούλα σύντροφοι, έτσι για να νοιώσουμε το μεγαλείο της εποποιίας των Βαλκανικών πολέμων…..
Η Κρυμμένη Πεντάρα
Από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

Ο Λάμπης Βολονάκης, λοχίας του Α' λόχου του 17ου Συντάγματος ΠΖ υπηρετούσε στη Μικρά Ασία το 1920. Καθαρίζοντας το όπλο του βρήκε ένα σημείωμα και μια πεντάρα. Τα φύλαξε και τα δυο μέχρι την επιστροφή του στην πατρίδα και τα κατέθεσε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος .  
Παρακάτω παρατίθεται το σημείωμα,  
Εν Μπιζανίω 20 Φεβρουαρίου 1913
 Αγαπητέ Συνάδελφε Σε χαιρετώ
 Σε, που θα έχης την τύχη να ανοίξης το πέλμα του όπλου αυτού, θα εύρης την πεντάρα αυτή και να πάρης ένα τσιγάρο, να το καπνίσης στην υγεία μου. 
Το όπλο αυτό το έφερα επί πέντε έτη.
Το δόξασα και με δόξασε και τώρα αναγκάζομαι, να το εγκαταλείψω, λόγω τραυματισμού μου. Πέρασα τόσες και τόσες στιγμές και δεν το εγκατέλειψα και εάν η πατρίς σε χρειασθή, να το τιμήσης.
Νικ. Καβαδίας
Κοθρέα- ένωσις Κεφαλληνίας  


…..κι ένα γεγονός για να θυμηθούμε αυτήν την εποποιία!!! 
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ της εποποιίας
από το πολεμικό μουσείο  Αθηνών, τη «γωνιά» των Βαλκανικών πολέμων, 
σε επίσκεψη του ΜΠΑΓΑΣΑ τον Οκτώβριο του 2012
Ο Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών
και ο Αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος ΙΒ’
Σαν σήμερα αγαπημένοι μου σύντροφοι στις 5 Οκτωβρίου 1912, στη Βουλή, ο υπουργός των Εξωτερικών Λάμπρος Κορομηλάς, ανήγγειλε, «Το Ελληνικόν κράτος εκ συμφώνου προς την Βουλγαρία και την Σερβία, του Μαυροβουνίου προηγηθέντος κήρυξε χθες τον πόλεμoν κατά της Τουρκίας.».....Τη σοβαρότητα της στιγμής, διέκοψαν –σύμφωνα με τους πρακτικογράφους της Βουλής- «χειροκροτήματα ραγδαία εκ της αιθούσης και των ακροατηρίων.»
Κι ο Κορομηλάς  συνέχισε, «Αι πολεμικαί επιχειρήσεις ήρξαντο από της πρωίας της σήμερον. Έχομεν την πεποίθησιν ότι η νίκη θα στέψη τα όπλα της Ελλάδος και των συμμάχων αυτής και ότι τα αποτελέσματα του πολέμου θα είναι αντάξια του βυθισμένου τιμίου και ευγενούς αίματος του Στρατού και του Ναυτικού.».....Και πάλι οι πρακτικογράφοι σημείωσαν, «Ζωηρόταται  επιδοκιμασίαι και χειροκροτήματα πανταχόθεν.»
Τον υπουργό των Εξωτερικών ακολούθησε στο βήμα ο Πρωθυπουργός Βενιζέλος, που διάβασε το διάγγελμα του βασιλιά  Γεωργίου Α΄, «Αι ιεραί υποχρεώσεις προς την φιλτάτην Πατρίδα, προς τους υποδούλους αδελφούς μας και προς την ανθρωπότητα επιβάλλουσιν εις το Κράτος μετά την αποτυχίαν των ειρηνικών προσπαθειών του, προς επίτευξιν και εξασφάλισιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υπό τον Tουρκικόν ζυγόν Χριστιανών, όπως δια των όπλων θέσει τέρμα εις την δυστυχίαν την οποίαν ούτοι υφίστανται από τόσων αιώνων... Η Ελλάς μετά των αδελφών συμμάχων Κρατών θα επιδιώξη πάση θυσία τον ιερόν αυτόν σκοπόν, επικαλούμενη δεν την αρωγήν του Υψίστου εν τω δικαιοτάτω τούτω αγώνι του πολιτισμού, ανακράζομεν,
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!!!  ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!» 

Για να γιορτάσει λοιπόν το ΓΕΕΘΑ την επέτειο των εκατό χρόνων απ’ την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων –των πολέμων που, κακά τα ψέματα, διπλασίασαν την Ελλάδα- διοργανώνει στο Πολεμικό μουσείο της Αθήνας το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι», όπου εκτίθενται έργα σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών. 
Συνεορτάζων και πανηγυρτζής κι εγώ, την επισκέφτηκα, μου άρεσε κι αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικά απ’ τα όλα αυτά τα πανέμορφα έργα τα οποία εμένα –καθαρά υποκειμενικά- μου άρεσαν περισσότερο και με «μετέφεραν» πίσω, στο 1912.
«χωρίς τίτλο» έργο της κας Μικελλίδου Ανδρονίκης, 2012.
Α’ Βαλκανικός πόλεμος» έργο του κου Νίκου Καρακωνσταντή, 2012.  
«Πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου» έργο του κου Χρήστου Κωστούλα, 2012.
«Χωρίς τίτλο» έργο του κου Κωνσταντίνου Παντελεήμονα, 2012.
Πρόκειται για σύνθεση σκόνης αγιογραφίας, φελιζόλ, σύρματος και υφάσματος.
«Χώρα ελευθερίας», έργο της κας Σταματούλας Μαυρονικόλα, 2012
«Χωρίς τίτλο», έργο του κου Αντώνη Αθανασίου, 2012 
«Οκτώβριος 1912», έργο της κας Σμαράγδας Καφετζή, 2012
«χωρίς τίτλο», έργο της κας Αλεξάνδρας Κατσορίδου, 2012
«Στιγμές μάχης», έργο της κας Ελένης Παπανικολάου, 2012
Τρέξτε σύντροφοι να τη δείτε!!!.....αξίζει και το κόπο και το χρόνο!!!
Κι αν δεν προλάβετε;…..ουδεμία ανησυχία!!!
Σε κάνα δυο μέρες μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη!!!
Έργο της κας Μαρίας Τσαγκάρη, 2012
 Γεια χαρά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου