Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Από τα ιστορικά μνημεία της πατρίδας μας.....Το μνημείο των πεσόντων Λακώνων αεροπόρων στον πόλεμο και στην ειρήνη, στο πανέμορφο Γύθειο



Δεν μπορείτε να φανταστείτε σύντροφοι, πόσο μ’ αρέσει να προσωποποιώ τα μνημεία…..Να τα εξανθρωπίζω…..Αυτή η έρευνα –με το σίγουρο αποτέλεσμα λόγω αστείρευτου διαδικτύου- με τρελαίνει!!!

Να!!! Λοιπόν μερικοί απ’ τους Λάκωνες πεσόντες…..η σειρά και η επιλογή, τυχαία. 

Ο Αντισμήναρχος Δημήτρης  Σταθάκος γεννήθηκε το 1908 στο Δρύαλο Λακωνίας…..Τον Οκτώβριο του 1926 εισήλθε στη Σ.Σ. Ευελπίδων, απ’ την οποία αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1930 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού…..Τον επόμενο χρόνο εισήχθη στη σχολή Αεροπορίας για να εκπαιδευτεί ως παρατηρητής αεροπόρος. Παίρνοντας το πτυχίο του τον Ιούλιο του 1932, μετατάχθηκε στην Αεροπορία με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου του 1941 σε διατεταγμένη αποστολή βομβαρδισμού στόχων στην περιοχή Νιβίτσα-Σλατινία της Αλβανίας, όταν κατά τη διάρκεια αερομαχίας με Ιταλικά αεροπλάνα διώξεως, το αεροπλάνο του τύπου Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής-βομβαρδιστής με χειριστή τον Επισμηναγό Πιτσίκα Δημήτρη,  καταρρίφθηκε από τον εχθρό. 
Ο Επισμηναγός Δημήτρης Παληατσέας γεννήθηκε το 1901 στην Πλάτσα Μεσσηνίας…..Τον Ιανουάριο του 1926 -κι ενώ υπηρετούσε στο Ναυτικό- μετατάχθηκε στα μόνιμα στελέχη της Ναυτικής Αεροπορίας ως οδηγός αεροπόρος παίρνοντας το πτυχίο του τον Οκτώβριο του 1927…..Στην έναρξη του Β' ΠΠ υπηρετούσε στην 3η Μοίρα Παρατηρήσεως που δρούσε στο Πόγραδετς.
Σκοτώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1941 στο Πογραδετς, όταν κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής το αεροπλάνο τύπου Henschel 126, στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής με χειριστή τον Σμηναγό Σπύρο Νανόπουλο χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και χάθηκε στο βάθος χαράδρας. 
Ο Αντισμήναρχος Παναγιώτης Φραγκογιάννης  γεννήθηκε το 1919 στη Μίνα Λακωνίας…..Τον Ιανουάριο του 1941 εισήλθε στο τμήμα αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας απ’ όπου αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1942 με το βαθμό του αρχισμηνία…..Το Σεπτέμβριο του 1952 πήγε στην Κορέα σαν διοικητής του 13ου Σμήνους και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις από 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και 22 Δεκεμβρίου του 1952. 
Σκοτώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1952, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής μεταφοράς τραυματιών, όταν το αεροσκάφος C-47, στο οποίο ήταν  κυβερνήτης,  συγκρούστηκε με αεροσκάφος Jet της Αμερικάνικης Αεροπορίας, τύπου F-80 στο αεροδρόμιο Κ 13 της νότιας Κορέας και καταστράφηκε.  
Ο Υποσμηναγός Μιχάλης Δρακουλάκος γεννήθηκε το 1938 στον Πύργο Δυρού Λακωνίας…..Τον Απρίλιο του 1959 εισήλθε στη σχολή Αεροπορίας απ’ όπου αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1962 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού. 
Στις 9 Φεβρουαρίου 1966, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, το αεροσκάφος του F-84F συγκρούστηκε με άλλο πάνω από το αεροδρόμιο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα…..Κι ενώ εγκατέλειψε το αεροσκάφος μ’ επιτυχία, το αλεξίπτωτο δε λειτούργησε και τελικά κατέπεσε δυτικά του διαδρόμου προσγειώσεως του αεροδρομίου και σκοτώθηκε. 
Ο Ανθυποσμηναγός Λεωνίδας Παπαδάκος γεννήθηκε το 1932 στο Δαφνί Λακωνίας…..Τον Αύγουστο του 1952 εισήλθε στο τμήμα εφέδρων χειριστών της σχολής Αεροπορίας απ’ όπου και αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 1953 με το βαθμό του εφέδρου Ανθυποσμηναγού και υπηρετούσε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. 
Σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα στις 2 Φεβρουαρίου 1955 στη Μακρακώμη Λαμίας, κι ενώ πετούσε με αεροσκάφος F-84G, που κατέπεσε και συνετρίβη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης. 
Ο Σμηναγός Πέτρος Παναγιωτάκος γεννήθηκε το 1956, στο Δρύαλλο Οιτύλου Λακωνίας…..Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1975 και αποφοίτησε το Μάιο του 1980 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού. 
Σκοτώθηκε στις 26 Ιουλίου 1987 κατά την εκτέλεση αποστολής μεταφοράς ασθενών και συνοδών τους, από τα νησιά Αμοργό και Σάμο στο 401 ΓΣΝΑ, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο ΑΒ-205 της 358 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης της 112 Πτέρυγας Μάχης, με κυβερνήτη τον  Επισμηναγό Βασιλάκη. 
Ο Σμηνίας Πέτρος Χειλάκος γεννήθηκε το 1911 στο Σελεγούδι Λακωνίας…..Τον Μάρτιο του 1930 κατατάχθηκε εθελοντής στη Ναυτική Αεροπορική Σχολή και  τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου αποφοίτησε σαν Σμηνίας φωτογράφος-παρατηρητής και  τον Αύγουστο του 1932 μετατάχθηκε στην Αεροπορία.
Πέθανε στις 4 Νοεμβρίου 1935 στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά, όπου διακομίστηκε βαριά τραυματισμένος μετά από αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στο Φάληρο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως.  
Ο Αντισμήναρχος Αναστάσιος Φραγκιάς γεννήθηκε το 1921 στο Γύθειο Λακωνίας…..Το Σεπτέμβριο του 1940 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας…..Τον Μάιο του 1941 έφυγε απ’ την Κρήτη για τη Μέση Ανατολή και τον Ιούλιο του 1942 ονομάστηκε αρχισμηνίας χειριστής στη Ροδεσία και πολέμησε στις επιχειρήσεις του Β’ ΠΠ.
Σκοτώθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 1959, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, λόγω πτώσεως του αεροσκάφους του F-84G στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο…..Την εποχή που σκοτώθηκε ήταν διοικητής της 115 Σμηναρχίας Μάχης στη Σούδα. 
Ο Επισμηναγός Περικλής Λιακέας γεννήθηκε το 1915 στην Καστανιά Λακωνίας…..Το Νοέμβριο του 1934 εισήλθε στο τμήμα Αξιωματικών της σχολής Αεροπορίας, απ' όπου αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1937 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και πτυχίο χειριστή…..Πήρε μέρος στον πόλεμο του ’40 και μετά τη Γερμανική εισβολή έφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε να πολεμάει. 
Σκοτώθηκε στις 9 Ιουνίου 1944 στο αεροδρόμιο Μπιφέρνο της Ιταλίας, όταν το αεροσκάφος τύπου Baltimore της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού, στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού στόχων στη Γιουγκοσλαβία, βγήκε κατά την προσγείωση απ’ τον διάδρομο του αεροδρομίου και ανατράπηκε.  
Για περισσότερες πληροφορίες σύντροφοι σχετικά με τους Λάκωνες αεροπόρους που «έπεσαν» στην υπηρεσία της πατρίδας, πατήστε εδώ!!! 

Αν λοιπόν βρεθείτε στο Γύθειο σύντροφοι, αναζητήστε το μνημείο!!!

Βρίσκεται στην πλατεία απέναντι απ΄ το σταθμό των ΚΤΕΛ. 



Γεια χαρά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου