Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ο φιλοτελισμός του ΜΠΑΓΑΣΑ.....το 1961 στα Ελληνικά γραμματόσημα




1961/6 1.000 χρόνια από την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς. «Νικηφόρος Φωκάς»
Ο Νικηφόρος Φωκάς (912-969) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων - κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό «Ο Ωχρός Θάνατος των Σαρακηνών»- και τελικά δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη  Τσιμισκή, που συνωμότησε με τη θεία και ερωμένη του Θεοφανώ…..και τάφηκε με τιμές αγίου στην εκκλησία των αγίων Αποστόλων, την ίδια ώρα που η Κωνσταντινούπολη πανηγύριζε για τον νέο της αυτοκράτορα Ιωάννη Α' Τσιμισκή……και στο τάφο του χαράχτηκε το εξής επίγραμμα, «Κατέκτησες τα πάντα, εκτός από μία γυναίκα».
Η μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία, που εκτόξευσε τη φήμη του και τον έκανε λαϊκό ήρωα, ήταν η ανακατάληψη της Κρήτης από τους Άραβες, έπειτα από εννιάμηνη σκληρή πολιορκία το 961μχ.
Βοήθησε τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη να χτίσει το πρώτο μοναστήρι στο άγιο όρος –τη σημερινή Μεγίστη Λαύρα- κι έθεσε ένα επίσημο πλαίσιο λειτουργίας του μοναστηριού και όλης της περιοχής.
Λέγεται ότι κάτω από το αυτοκρατορικό ένδυμα φορούσε ράσα και είχε εκδηλώσει έντονα την επιθυμία να τα παρατήσει όλα και να γίνει καλόγερος.

Το Ελληνικό κράτος τίμησε και εξακολουθεί να τιμά τον Νικηφόρο Φωκά. Πολλοί δρόμοι στην  Ελληνική  επικράτεια έχουν τ’ όνομά του, όπως και ένας Δήμος στο νομό Ρεθύμνης.
Στις 19 Νοεμβρίου 2004, η φρεγάτα F-466 του Πολεμικού Ναυτικού ονομάσθηκε «Νικηφόρος Φωκάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου