Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Όταν ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ γράφει ιστορία.....Ρόμπερ Στάνφορντ Τακ.....ένας μεγάλος Βρετανός άσσος της RAF

1.Ο Robert Stanford Tuck γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1916 στο Λονδίνο…..αδιάφορος μαθητής και φύση τυχοδιωκτική καθώς ήταν, παράτησε το σχολείο και το 1932 ναυτολογήθηκε σε φορτηγό πλοίο…..ως το 1935 που τα παράτησε και εντάχτηκε στη RAF.
2.Το 1936 έγινε πιλότος και για δυο χρόνια πετούσε με Gloster Gladiator…..το 1938 –κι ενώ πετούσε με δύσκολο καιρό- συγκρούστηκε με δυο αεροσκάφη…..και απέκτησε κι ενθύμιο, μια μόνιμη ουλή στο μάγουλο…..κι επειδή δεν ευθυνόταν καθόλου, επιλέχτηκε για μετεκπαίδευση στα καινούργια Super marine Spitfire στο Ντάξφορντ.
Gloster Gladiator
3.Πήρε το βάπτισμα του πυρός στη μάχη της Γαλλίας, στην επιχείρηση εκκένωσης της Δουνκέρκης…..και μόνο σε μια μέρα, στις 23 Μαΐου 1940 κατέρριψε δυο Messerschmitt Bf-110, ένα Bf-109Ε και υποχρέωσε ακόμα ένα σε αναγκαστική προσγείωση…..και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μόλις διαπίστωσε ότι ο πιλότος του Bf-109Ε επέζησε, πέρασε από πάνω του και τον χαιρέτησε…..όμως επειδή ο Γερμανός πιλότος τον πυροβόλησε –και παραλίγο να τον σκότωνε κιόλας- ξαναγύρισε και τον θέρισε στη κυριολεξία.


Surermarine Sritfire

4.Κι επειδή ήταν κι ο καλύτερος πιλότος της 92ης μοίρας, έγινε και διοικητής της…..και την άλλη μέρα –στις 24 Μαΐου- κατέρριψε και δυο Dornier Do-17…..και στο τέλος του ίδιου μήνα πέταξε και μ’ ένα Bf-109 πούχε υποχρεωθεί σε αναγκαστική προσγείωση.

Messercshmitt Bf-109

5.Στις 28 Ιουνίου 1940 ο Τακ παρασημοφορήθηκε από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ με το «Σταυρό Διακεκριμένων Υπηρεσιών» της RAF…..κι από κείνη τη στιγμή οι εφημερίδες τον έκαναν τόσο γνωστό…..που οι συμπατριώτες του τον λάτρεψαν!!! 
6.Στη μάχη της Αγγλίας ο Τακ, μέσα σε δυο μέρες κατέρριψε τρία Junkers Ju-88s…..στις 18 Αυγούστου κατέρριψε ακόμα ένα, αλλά καταρρίφτηκε και ο ίδιος, χωρίς να πάθει τίποτα, και μια βδομάδα αργότερα –υποστηρίζοντας ένα Βρετανικό πλοίο στη Μάγχη- ξανακαταρρίφτηκε…..τη γλύτωσε φτηνά με μια άψογη αναγκαστική προσγείωση.....και στις 11 Σεπτεμβρίου 1940 ανέλαβε διοικητής της 257 μοίρας της RAF.....μιας μοίρας με πολλές απώλειες αεροσκαφών κι άρα προβληματική.....άσε που αποτελούνταν από αεροπλάνα Hawker Hurricane Mk I, που ο Τακ αντιπαθούσε.


Hawker Hurricane Mk I

7.Και ξεκίνησε δουλειά…..κι οι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν τόσο καλά…..που η 257 μοίρα έγινε η καλύτερη μοίρα της RAF και ο Τακ παρασημοφορήθηκε τον Ιανουάριο του 1941, με το μετάλλιο «Διακεκριμένων Υπηρεσιών».
8.Στις 21 Ιουνίου του 1941 ο Τακ δέχθηκε επίθεση από τρία Bf-109, πάνω απ’ τη Μάγχη…..κι αφού κατέρριψε τα δύο και χτύπησε το τρίτο…..χτυπήθηκε κι αυτός…..αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πήδηξε με το αλεξίπτωτο και τελικά τον περισυνέλεξε  ένα Βρετανικό πλοίο που κουβαλούσε άνθρακα.
9.Ανάρρωσε για ένα μήνα και ανέλαβε τη διοίκηση της πτέρυγας μάχης στο Ντάξφορντ, έως τον Οκτώβριο του 1941 που πήγε διοικητής στην πτέρυγα μάχης του Μπίγκιν Χιλ. 
10.Στις 28 Ιανουαρίου 1942 –έχοντας ήδη καταρρίψει είκοσι εννέα εχθρικά αεροπλάνα- πετούσε πάνω απ τη Γαλλία…..όταν –ενώ είχε καταστρέψει ένα τραίνο κοντά στη Βουλώνη- καταρρίφθηκε, προσγειώθηκε αναγκαστικά και μ’ επιτυχία σε εχθρικό έδαφος, τελικά συνελήφθη.....και το ίδιο βράδυ δείπνησε προσκεκλημένος του Γεμανού άσσου, πτέραρχου Άντολφ Γκάλαντ.


11.Κι από την άλλη μέρα…..ένας απλός αιχμάλωτος πολέμου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σαγκάν του Βερολίνου…..όπου πέρασε δυο χρόνια πριν αρχίσει τις απόπειρες απόδρασης απ’ όλα τα στρατόπεδα που μεταφερόταν, στη Γερμανία και στην Πολωνία.....καταφέρνοντας τελικά να δραπετεύσει -μαζί με τον Πολωνό πιλότο Zbigniew Kustrzyński- στις 1 Φεβρουαρίου 1945.....και τρεις βδομάδες αργότερα να «παραδοθεί» στους Σοβιετικούς που τον έστειλαν στην Οδησσό. Τελικά, τις τελευταίες μέρες του πολέμου επέστρεψε στη Βρετανία.
12.Μεταπολεμικά, παρασημοφορήθηκε από τις ΗΠΑ στις 14 Ιουνίου 1946…..αποστρατεύτηκε από τη RAF στις 13 Μαΐου 1949 και συνέχισε να πετάει, δοκιμάζοντας νέα αεροσκάφη.
13.Το 1969 εργάστηκε σαν σύμβουλος στα γυρίσματα της ταινίας «Η μάχη της Αγγλίας»…..και τελικά αποσύρθηκε στο Κεντ –αγρότης, καλλιεργητής μανιταριών- μέχρι το θάνατο του, στις 5 Μαίου 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου