Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Όταν ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ θυμάται.....70 χρόνια πριν.....το μοιραίο 1940 και οι απαρχές ενός Παγκόσμιου πολέμου

1.Πριν από εβδομήντα χρόνια σύντροφοι –ναι καλά λογαριάζετε, για το 1940 θα μιλήσω- ο Αδόλφος Χίτλερ, Φύρερ και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας βρέθηκε στο απόγειο της δόξας του, αφού κατόρθωσε να νικήσει τον Ευρωπαϊκό πόλεμο που είχε ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 στην Πολωνία.
2.Σκεφτείτε σύντροφοι: Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα –ένα χρόνο- ο πράγματι κατ’ αρχήν απροετοίμαστος αλλά αξιόμαχος και με υψηλό ηθικό, Γερμανικός στρατός κατάφερε να καταλάβει τη Νορβηγία, τη Δανία (εδώ είναι αλήθεια  χρειάστηκε μόνο ένας μοτοσικλετιστής), την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο (σαν πράξη αντιπερισπασμού και παραπλάνησης για την κατάληψη της Γαλλίας που ακολούθησε), τα μεγάλης στρατηγικής σημασίας νησιά της Μάγχης, συνέτριψε κυριολεκτικά τον Γαλλικό στρατό (που θεωρούνταν τότε ο καλύτερος στρατός του κόσμου) φερόμενος και ιπποτικά, αφού ουσιαστικά επέτρεψε την αποχώρηση από την Δουνκέρκη των Άγγλων στρατιωτών ενώ θα μπορούσε απλά να τους αφανίσει  και επιχείρησε να νικήσει και τη Βραταννία με την αεροπορία του.
3.Και στις 27 Σεπτεμβρίου του 1940 –ενώ έχει ήδη υπογραφεί το σύμφωνο μη επίθεσης με τους Σοβιετικούς- οι Γερμανοί προχώρησαν στην υπογραφή του «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ» με τους Ιταλούς και τους Ιάπωνες ενώ οι Αμερικάνοι –Ναι!! είναι αλήθεια-  θεωρούσαν πιθανή τότε τη συνθηκολόγηση της Βρεταννίας.

4.Κι ενώ φανερά το Γερμανικό γενικό επιτελείο είχε προχωρήσει στην αποστράτευση ορισμένων στρατιωτικών κλάσεων και η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο ήταν ενθουσιώδης, ο Χίτλερ είχε –από τα τέλη Ιουλίου 1940 στο Μπέρκχοφ- πάρει την μοιραία απόφαση να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση –κάτι που τελικά ίσως ήταν και ιδεολογικά αναπόφευκτο- διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για ειρήνη.
5.Η απόφαση πάρθηκε και οι συνέπειες ήταν ανυπολόγιστες. Και όλα ξεκίνησαν από την «αλάνθαστη» άποψη του Χίτλερ ότι όσο υπάρχει η Σοβιετία οι Βρεταννοί αποκλείεται να τα παρατήσουν και θα συνέχιζαν τον πόλεμο, ελπίζοντας σε Σοβιετική βοήθεια. Έτσι έπρεπε κατ’ αρχήν να συντριβεί ο Ερυθρός στρατός και στη συνέχεια να απαιτηθεί από τους Βρεταννούς να συνθηκολογήσουν. Ύστερα ήταν και ο «ζωτικός χώρος»…..όμως αυτό θέλει ανάλυση και ο σκοπός μου είναι άλλος…..κάποια στιγμή αργότερα…..Τέλος πάντων αυτή η απόφαση του Χίτλερ είναι το κομβικό σημείο που τελικά έκρινε και τη φύση και το μέλλον και την έκβαση τελικά του πολέμου στην Ευρώπη, μιας κι’ ακόμα δεν ήταν παγκόσμιος, αφού δεν υπήρχε Αμερικάνικη εμπλοκή.

6. Και τελικά ο Αδόλφος Χίτλερ –ή «παππούς» όπως ο φίλος μου ο Θόδωρος αρέσκεται ν’ αποκαλεί-  αδιαφόρησε για την κυρίαρχη θέση στην οποία βρέθηκε αμέσως μετά τη Γαλλική συνθηκολόγηση…..ανεξήγητα ειδικά αν σκεφτούμε ότι πολλοί ιστορικοί σήμερα τον θεωρούν λαμπρό στρατηγικό νου…..κι αντί να προσπαθήσει να εδραιώσει τη θέση του στην Ευρώπη καταλαμβάνοντας κι’ άλλα στρατηγικά σημεία που κατείχαν οι Βρεταννοί τη Μάλτα, τη Κύπρο, το Γιβραλτάρ….. ή να πείσει τον Φράνκο της Ισπανίας που τόσο ουσιαστικά είχε βοηθήσει να τον ακολουθήσει…..ή τέλος πάντων να προσπαθήσει να ελέγξει το Σουέζ…..αυτός στράφηκε ανατολικά, πραγματοποιώντας ίσως το μοιραίο λάθος της ζωής του, οδηγώντας τελικά τη Γερμανία από το θρόνο της νίκης στα πρόθυρα της ήττας.

7.Τελικά ο άνθρωπος –όπως πολλοί ιστορικοί σήμερα υποστηρίζουν- είχε εμμονή –καταστρέφοντας τελικά και τη καριέρα του, αλλά και την ίδια τη Γερμανία- και πίστευε ότι μπορούσε να νικήσει τους Σοβιετικούς. Ίσως στιγμιαία να το κατάφερνε κιόλας –όπως παλιότερα ο Ναπολέοντας- αλλά δυστυχώς τότε αγνοούσε  τα Ιαπωνικά σχέδια κατά της Αμερικής (το Περλ Χάρμπορ…..μια ανεξιχνίαστη ακόμα ιστορία…..μια και πολλοί ιστορικοί σήμερα αρχίζουν σιγά-σιγά να ψελλίζουν ότι οι Αμερικάνοι ήξεραν και θα μπορούσαν να το αποτρέψουν…..τέλος πάντων άλλη ιστορία…..πώς όμως θα έβγαιναν στον πόλεμο??), τα Ιταλικά σχέδια κατά της Ελλάδας και κυρίως υποτίμησε το επίπεδο αντίστασης των Σοβιετικών, δεν υπολόγισε την αχανή έκταση της χώρας και κυρίως αρνήθηκε κατ’ αρχήν τη βοήθεια Σοβιετικών που τον υποδέχθηκαν σαν ελευθερωτή και όχι σαν κατακτητή.(τρανό παράδειγμα οι Ουκρανοί που υπέφεραν τα πάνδεινα από το Σταλινισμό).

Και στο μεταξύ τα γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο και οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και αμείλικτες.
Διαβάστε…..
8.Στις 1 Σεπτεμβρίου 1940 οι Εβραίοι της Γερμανίας διατάχτηκαν να φορέσουν το αναγνωριστικό και υποτιμητικό κίτρινο άστρο, ξεκινώντας μια από τις μελανότερες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας που -άσχετα με τα νούμερα και ίσως τις υπερβολές- κατέληξε σε εγκληματικές δολοφονίες αμάχων.
9.Στις 2 Σεπτεμβρίου η Βρεταννία πήρε το φιλί της ζωής από τους Αμερικάνους με την υπογραφή της συμφωνίας «εκμίσθωσης και δανεισμού» παραλαμβάνοντας πενήντα παλιά αμερικάνικα αντιτορπιλικά, παραχωρώντας σε αντάλλαγμα έδαφος της αυτοκρατορίας της για χρήση πολεμικών βάσεων από τους Αμερικάνους για ενενήντα εννέα χρόνια δείχνοντας έτσι φανερά την διάθεση της ηγεσίας της –σε αντίθεση τότε με το λαό της- να εμπλακεί στον πόλεμο στο πλευρό της Βρεταννίας.
10.Στις 3 Σεπτεμβρίου 1940 ο Χίτλερ διέταξε την πρώτη αναβολή της επιχείρησης «ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΛΕΩΝ», δηλαδή την εισβολή στη Βρεταννία. Και είναι αλήθεια ότι οι Γερμανικές αεροπορικές επιδρομές δεν πήγαν καλά και είναι επίσης αλήθεια ότι υπήρχαν και απώλειες σοβαρές. Και δε φτάναν αυτά…..εκείνες τις μέρες η Γερμανική αεροπορία βομβάρδισε από λάθος το Λονδίνο…..και οι Βρεταννοί απάντησαν βομβαρδίζοντας το Βερολίνο.

11.Και στις 7 Σεπτεμβρίου 1940 η Γερμανική αεροπορία διατάχτηκε ν’ αλλάξει σχέδια, δηλαδή να επικεντρωθεί στην καταστροφή του Λονδίνου και άλλων πόλεων…..και η έκβαση της μάχης της Αγγλίας άλλαξε γιατί η πίεση που ασκούνταν στα Βρεταννικά αεροδρόμια ξαφνικά σταμάτησε…..η RAF σώθηκε…..και μαζί της σώθηκε κι η Βρεταννία…..και η Γερμανική αεροπορία στιγματίστηκε. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1940 στη μάχη της Αγγλίας μπήκαν και οι Ιταλοί…..οι αναβολές για την  εισβολή διαδέχονταν η μία την άλλη…..και η ευκαιρία χάθηκε.

Και οι εξελίξεις έλαβαν και διαστάσεις ευρύτερες.
Διαβάστε…..


12.Στις 13 Σεπτεμβρίου 1940 οι Ιταλοί πήραν δυναμικά την πρωτοβουλία και εισέβαλαν στην Αίγυπτο ανοίγοντας το μέτωπο της βόρειας Αφρικής, ενώ προετοιμάζονταν και για την επίθεση κατά της Ελλάδας. Δύο μείζονες στρατιωτικές επιχειρήσεις που κατέληξαν σε παταγώδη και εξευτελιστική αποτυχία, αλλά κυρίως μπέρδεψαν και καθυστέρησαν τα Γερμανικά σχέδια.
13.Στις 22 Σεπτεμβρίου 1940 οι Ιάπωνες εισέβαλαν στο αποδυναμωμένο μετά τη Γαλλική συνθηκολόγηση Βιετνάμ διευρύνοντας τα μέτωπα.

14.Στις 4 Οκτωβρίου 1940 Χίτλερ και Μουσολίνι συναντήθηκαν στα Ιταλογερμανικά σύνορα και συζήτησαν το μέλλον του πολέμου.
15.Λίγο αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 1940 τα Γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Ρουμανία και προκάλεσαν και την πρώτη Σοβιετική αντίδραση.
16.Στις 12 Οκτωβρίου 1940 το Γερμανικό επιτελείο ανέβαλε οριστικά για το 1941 την όποια απόπειρα εισβολής κατά της Βρεταννίας και στις 15 Οκτωβρίου επιτέλους έμαθε και επικύρωσε τα Ιταλικά σχέδια κατά της Ελλάδας.
17.Η εναντίον της Ελλάδας Ιταλική επίθεση τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 –παρά τις εκ των υστέρων Γερμανικές αντιρρήσεις- επέκτεινε τον πόλεμο στα Βαλκάνια, ανάγκασε τους Γερμανούς να εμπλακούν…..και τα αποτελέσματα σήμερα είναι γνωστά!!!
Σύντροφοι μου,
Το καλοκαίρι του 1940 ο Χίτλερ ήταν πρωταγωνιστής και νικητής στην Ευρώπη και ευτυχώς -όπως κατέληξαν τα πράγματα- για τον υπόλοιπο κόσμο η απόφαση που πήρε τον Ιούλιο του 1940 υπήρξε η αρχή του τέλους του.
Όμως τότε ακόμη το τέλος αργούσε…..και οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.

Πιστέψτε με σύντροφοι, μου είναι αδύνατον να κλείσω ένα κειμενάκι –το οποιοδήποτε- χωρίς να θυμηθώ και να προτείνω ένα βιβλίο. Σήμερα εξαιρετικά θα προτείνω βιβλιογραφία πρωτογενή, εξαιρετική, συναρπαστική και μοναδική.
Το βιβλίο «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ» του David Irving αναθεωρητή ιστορικού που κυκλοφορεί παγκόσμια από το 1977 και στην Ελλάδα νομίζω από το 2005.
H έκδοση είναι βασισμένη στα όποια τελευταία αρχεία βρέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των ημερολογίων του Γκαίρινγκ και του περιβόητου γιατρού του Xίτλερ, Μορέλ. Για πρώτη φορά επίσης, παρουσιάζονται έγχρωμες, δραματικές φωτογραφίες που τράβηξε ο κινηματογραφιστής του Xίτλερ, Φρεντζ . Αυτή η τελευταία έκδοση έχει ένα ακόμη προσόν: περιέχει τα για πολύ καιρό χαμένα αρχεία από τις ανακρίσεις του προσωπικού του Eς, από την Γκεστάπο, που τώρα ανήκουν σε ιδιώτη, και σήματα υποκλαπέντα από Βρεταννούς  αποκρυπτογράφους.
O,τιδήποτε ο Xίτλερ δεν διέταξε ή δεν έπεσε στην αντίληψή του, δεν αναφέρεται σ‘ αυτό το βιβλίο.
Διαβάστε το σύντροφοι!!! Θα εκπλαγείτε…..ειδικά αν λάβετε υπόψη σας ότι σήμερα το βιβλίο αυτό αποτελεί  εγκεκριμένο εγχειρίδιο των Στρατιωτικών Σχολών West Point και Sandhurst και σημαντικό εγχειρίδιο για πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες παγκόσμια  εξαιτίας της πληθώρας ντοκουμέντων που περιέχει, που άλλοι ιστορικοί δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν.


Γειά χαρά!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου