Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Καλά Χριστούγεννα ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.....ή όταν ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ σχολιάζει γενικώς & αορίστως

Εγώ ο μπαγάσας φίλος της ιστορίας, μεγάλος παραμυθάς και λάτρης των ιστοριών ζωής αναρωτιέμαι χριστουγεννιάτικα:
άραγε η έννοια της ματαιότητας υπάρχει στην ιστορία?
Τι αποτέλεσμα άραγε έχει μια μάχη?
Τη νίκη που αλλάζει ριζικά τα ιστορικά δεδομένα και την παραπέρα πορεία της ανθρωπότητας που αναλαμβάνει να χαράξει ο  νικητής ή είναι ένα ακόμα ελάχιστο ιστορικό επεισόδιο απλά για βοήθεια στην ερμηνεία των γεγονότων?
Ο καθορισμός της ιστορίας σύντροφοι προέρχεται μόνο από νίκες?.....αρκούν άραγε μόνο οι νίκες για να καθορίσουν ιστορικά το νικητή?.....ή μήπως ο πραγματικός νικητής της ιστορίας είναι ο χαμένος του χτες?

Σκεφτείτε ρε σύντροφοι!!!, η υπεράσπιση των Θερμοπυλών απ τον Λεωνίδα της Σπάρτης ήταν χαμένη υπόθεση?.....για τότε ίσως…..ιστορικά και ηθικά όμως σήμερα, η μάταιη, απελπισμένη και μεγαλειώδης υπεράσπιση των Θερμοπυλών είναι μια περήφανη νίκη. Όχι μόνο για μας τους Έλληνες, αλλά και παγκόσμια κι αυτό αποδεικνύει ότι το ηθικό μέρος μιας αντιπαράθεσης στο τέλος υπερισχύει…..και πιστέψτε με αν ο Λεωνίδας υποχωρούσε –που άνετα μπορούσε να το κάνει- ή αποχωρούσε και μελλοντικά νικούσε, η νίκη του θα είχε μηδενική σημασία σήμερα σε σχέση με την ήττα του που περιέχει έντονα την έννοια της θυσίας αλλά και της ηθικής του υπεροχής απέναντι στους Πέρσες.
Φέρτε στο νου σας τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και την μάταιη και απελπισμένη και αποφασιστική υπεράσπιση της Πόλης και θυμηθείτε πως μας καθόρισε, πόσο καλά μας δίδαξε το χρέος προς την πατρίδα και προς τους ανθρώπους και πόσο έντονα νοιώσαμε ότι η απόφαση να μείνει εκεί στην Πόλη και να πολεμήσει –παρά τις δυσκολίες και κυρίως τη ματαιότητα- είναι από μόνη της μια νίκη…..νίκη μεγαλειώδης.
Κι αυτό ισχύει και σήμερα –και σε προσωπικό επίπεδο για τον καθέναν από μας- αλλά αντέχει και θα αντέχει και στον χρόνο.

Σήμερα –την εποχή του γρήγορου και της ξεπέτας- η ζωή αλλά και η ιστορία αντιμετωπίζεται πρακτικά και οι θυσίες απαξιώνονται…..άλλοι καιροί θα μου πείτε, άλλα ήθη…..ο κόσμος αγωνίζεται, δεν προλαβαίνει, ζει έντονα την απελπισμένη του μοναχικότητα…..κι όμως ΟΧΙ!!!
Η ιστορία αποδυκνείει ότι δεν την καθορίζουν οι καιροί…..γιατί η ίδια  υπερβαίνει τους καιρούς και τα γεγονότα και αναδεικνύει τους νικητές της…..ποιοι είναι οι νικητές?.....σίγουρα αυτοί που θυσιάζονται  για ιδέες που ξεπερνούν τα όρια, που αμφισβητούν τη λογική, που αδιαφορούν για τις συνέπειες, που βάζουν μπροστά το Χρέος!!!
Και φτάσαμε σύντροφοι στο ζουμί…..ή πως πρέπει εμείς οι Έλληνες  να αξιοποιούμε την ιστορία μας αλλά και τη ζωή μας.
Μήπως σαν δίδαγμα, παραδειγματισμό και καθορισμό της πορείας μας προς το μέλλον ?.....ή μήπως με μια επιλεκτική της χρησιμοποίηση απλά να επιβιώνουμε και να συμβιώνουμε πρακτικά?..... Κοιτάτε σύντροφοι….. στην πρώτη περίπτωση μπορεί να γράψετε και κυρίως να δημιουργήσετε ιστορία για το μέλλον της πατρίδας ενώ στη δεύτερη θα την καταναλώσετε υπονομεύοντας το μέλλον της.
Και δυστυχώς αυτό φοβάμαι ότι συμβαίνει στην πατρίδα μας σήμερα, αλλά και στη ζωή μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σύντροφοι!!!
Τα χριστούγεννα είναι ελπίδα τίποτε άλλο!!!…..δώστε σημασία μόνο στον άνθρωπο…..θυμηθείτε τις προσωπικές σας θυσίες, τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις σας αλλά μη σταθείτε σ' αυτές απλά νοιώστε περήφανοι…..και δείξτε εμπιστοσύνη…..αναλωθείτε για τον άνθρωπο…..γιατί μόνο έτσι θα νοιώσετε την αξία της ζωής αλλά και θα καταφέρετε να γράψετε την προσωπική σας ιστορία.....και μη ξεχνάτε την πατρίδα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου