Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σύντροφοι.....ή όταν ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ φιλοσοφεί και εύχεται

Προσπαθώντας να γράψω κάτι αισιόδοξο για τη νέα χρονιά σύντροφοι θυμήθηκα τον πατέρα μου…..που έλεγε…..«σημασία στη ζωή παιδί μου έχει από το τίποτα να κάνεις το παν, σημασία για τους απέναντι σου –ειδικά όσους υπολογίζεις- έχει να μη ζητάς τίποτα, αλλά να θέλεις τα πάντα»!!!
Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες σύντροφοι -«ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας» που είπε ο Ελύτης- απροσκύνητοι με πάθη και αντιφάσεις- με μια εικόνα που την χαρακτηρίζουν και τα ποιήματα του Ελύτη , αλλά και οι πίνακες του Τσαρούχη με θέμα το ζεϊμπέκικο.
Σκέφτομαι το φίλο μου το Γιώργο και την αγάπη του για τον Επίκουρο, σκέφτομαι το φίλο μου το Θόδωρο και την αγάπη του για το Συκουτρή….. και οι δύο θαρρώ αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στον ιδεαλισμό του Πλάτωνα, αλλά και στην πολυθεΐα των αξιών που σήμερα ζούμε.
Σκέφτομαι εμένα το Μπαγάσα, το μεγάλο παραμυθά, τον διεκδικητή, τον αρωγό, τον ποιητή, τον επαναστάτη πως μεγάλωσα?.....μα φυσικά με τζαζ και ζεϊμπέκικο, με Καραγάτση και Δήμου, με καραγκιόζη, Θεόφιλο και Πικάσο…..ανάμεσα στα γνήσια και αυθεντικά στοιχεία του Ελληνισμού και σε πιο προωθημένες αναζητήσεις…..κι όμως οι σκέψεις, οι μαρτυρίες, τα ακούσματα και οι εικόνες όλων αυτών μαζί αποτελούν για μένα σήμερα οδηγό και πολύτιμη μαρτυρία.

Καλή Χρονιά Σύντροφοι
Κάθε νέος χρόνος είναι και μια νέα ευκαιρία…..τίποτε άλλο…..σκέφτομαι τους πατέρες της εκκλησίας μας και τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στην καλλιέργεια του καλού, αλλά θυμάμαι και το Θουκυδίδη…..και επιτέλους καταλήγω…..Σύντροφοι μου για όποιον με το έτσι θέλω –οργάνωση ή άνθρωπο- θέλει να επέμβει πιεστικά στη ζωή μας, σίγουρα τίποτα δεν είναι παράλογο αν είναι συμφέρον, σίγουρα τίποτα δεν αποδέχεται αν δεν του εμπνέει ασφάλεια κι εμπιστοσύνη κι ανάλογα με τις περιστάσεις θα μας φέρεται σαν φίλος ή σαν εχθρός…..Αντισταθείτε σύντροφοι και η νέα χρονιά ας γίνει αφορμή για να κατανοήσουμε το απλό. Πρέπει να δυναμώσουμε τους φίλους μας –της ζωής και του μυαλού μας- γιατί μόνο έτσι θα γίνουν ανίσχυροι οι εχθροί μας…..και οι φίλοι μας είναι η ίδια η ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου