Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο φιλοτελισμός του ΜΠΑΓΑΣΑ.....το 1960 στα Ελληνικά γραμματόσημα

1960/1 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά 
Ανεπίσημος ΦΠΗΚ. Επίσημος δεν κυκλοφόρησε


Ο πιο τρανός καημός μου
Την ώρα την υπέρτατη που θα το σβη το φως μου
αγάλια αγάλια ο θάνατος, ένας θε να είν’ εμένα
ο πιο τρανός καημός μου.
Δε θα είν’ οι κούφιοι λογισμοί, τα χρόνια τα χαμένα,
της φτώχειας η έγνοια, του έρωτα η ακοίμητη λαχτάρα,
μια δίψα μέσ’ στο αίμα μου, προγονική κατάρα,
μήτε η ζωή μου η αδειανή συρμένη απ’ το μαγνήτη
πάντα της Μούσας, μήτ’ εσύ, χιλιάκριβό μου σπίτι.
Ο πιο τρανός καημός μου              
θα είναι πως δε δυνήθηκα μ’ εσέ να ζήσω, ω πλάση,
πράσινη απάνου στα βουνά, στα πέλαγα, στα δάση,
θα είναι πως δε χάρηκα σκυφτός μέσ’ τα βιβλία,
ω φύση, ολάκερη ζωή, κι ολάκερη σοφία!










Στις 25 Ιανουαρίου 1960 τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν γραμματόσημο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κωστή Παλαμά. Το γραμματόσημο κυκλοφόρησε σε 2.887.669 κομμάτια και είχε ονομαστική αξία 2,50δρχ.








Ο Κωστής Παλαμάς (Πάτρα, 13/1/1859 – Αθήνα 27/2/1943) ήταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με τον Καμπά και τον Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής ή Παλαμικής σχολής.



Η νίκη
Παιδιά μου ο πόλεμος,
για σας περνάει θριαμβευτής
των άδικων ο πόλεμος
δεν είν’ εκδικητής
είναι ο θυμός της άνοιξης  
και της δημιουργίας.
Κι’ αν είναι, και στον πόλεμο μέσα η ζωή θυσία,
ο τάφος είναι πέρασμα προς την Αθανασία!




1960/2 Παγκόσμιο έτος προσφύγων
Ανεπίσημος ΦΠΗΚ.....ενθύμιο με τραύματα τσιγάρου απ' τον πατέρα μου, αλλά σφραγίδα φοβερή!!

Το 1960 χαρακτηρίστηκε απ’ τον ΟΗΕ παγκόσμιο έτος προσφύγων και τα ΕΛΤΑ –μαζί με άλλα ταχυδρομεία- στις 7 Απριλίου 1960 κυκλοφόρησαν μια σειρά δύο γραμματοσήμων αφιέρωμα στον αγώνα των προσφύγων και στην απόφαση του ΟΗΕ.



Το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 2,50δρχ,που κυκλοφόρησε σε 2.482.364 κομμάτια απεικονίζει πλοίο σε θύελλα και μάλλον συμβολίζει την περιπετειώδη ζωή των προσφύγων.


Το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 4,50δρχ -το ακριβό γραμματόσημο και οδηγός της σειράς- που κυκλοφόρησε σε 721.085 κομμάτια απεικονίζει πλοίο σε νηνεμία και πιθανόν συμβολίζει την ευχή για καλό αποτέλεσμα στον αγώνα της προσφυγιάς.








1960/3 50χρόνια Σώματος Ελλήνων Προσκόπων












Το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 20λ απεικονίζει τον άγιο Γεώργιο –προστάτη του ΣΕΠ- με πρόσκοπο. Κυκλοφόρησε σε 1.387.204 κομμάτια.
Πρόσκοποι πιτσιρικάδες τραγουδάγαμε:
Αη Γιώργη καβαλάρη
Δώσε στη καρδιά θάρρος λεβεντιά
Μπράτσα στήθη ατσαλένια για δουλειά
















1960/4 Ολυμπιακοί Αγώνες Ρώμης
 
Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1960, οι Αγώνες της 17ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής, διοργανώθηκαν στη Ρώμη από τις 25 Αυγούστου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου. Συμμετείχαν 4.738 άντρες και 610 γυναίκες αθλητές από 83 χώρες. Ο Αιθίοπας Μπεκίλα πήρε το χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο τρέχοντας ξυπόλυτος!! Πρώτος στα 400μ. τερμάτισε ο Αμερικάνος Ντέιβις, πρώην μπασκετμπολίστας, ο οποίος μέχρι τα 26 του χρόνια δεν είχε καν ασχοληθεί με τον στίβο!!! Ο 20χρονος Κωνσταντίνος, διάδοχος του ελληνικού θρόνου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.
Στα μετάλλια πρώτοι ήρθαν οι Σοβιετικοί με 43 χρυσά, 29 ασημένια, 31 χάλκινα ενώ ακολούθησαν οι Αμερικανοί με 34 χρυσά, 21 ασημένια και 16 χάλκινα.

Στις 12 Αυγούστου 1960 τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν μια σειρά έντεκα γραμματοσήμων για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης.
Το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 20λ, που κυκλοφόρησε σε 986.177 κομμάτια έχει σαν θέμα την ολυμπιακή εκεχειρία.
 Η ιδέα της ολυμπιακής εκεχειρίας είναι συνυφασμένη με τους αρχαίους Ολυμπιακούς. Από την έβδομη μέρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το τέλος τους, οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Αγώνες. Η σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση αυτού του θεσμού  ξεκίνησε το 1992 με την ευκαιρία της Ολυμπιάδας στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία να είναι στο αποκορύφωμα του.
Αργότερα –λίγο πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004- η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ίδρυσε το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό με έδρα την αρχαία Ολυμπία. Και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι στις 3 Νοεμβρίου 2003, 190 κράτη-μέλη του ΟΗΕ -αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του-  συμφώνησαν σε ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα και κάλεσαν όλα τα έθνη να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 16 μέρες ειρήνης.

Το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 50λ, που κυκλοφόρησε σε 1.510.616 κομμάτια απεικονίζει την Oλυμπιακή φλόγα. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα από τα κυριότερα σύμβολα των Ολυμπιακών αγώνων. Συμβολίζει την κλοπή της φωτιάς του Δία απ’ τον Προμηθέα και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια φωτιά κρατούνταν άσβεστη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών. Η Φλόγα επανήλθε στους  Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, ενώ η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε στους  Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 70λ, που κυκλοφόρησε σε 830.977  κομμάτια έχει σαν θέμα τον όρκο των αθλητών, που απαγγέλλεται από  έναν αθλητή της διοργανώτριας χώρας για λογαριασμό όλων των αθλητών που συμμετέχουν στις σύγχρονες Ολυμπιάδες.  «Στο όνομα όλων των αγωνιζομένων, υπόσχομαι ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και ακολουθώντας τους κανόνες οι οποίοι τους διέπουν, με την δέσμευση να αθλούμαστε χωρίς απαγορευμένες μεθόδους και ουσίες μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας». Ο Ολυμπιακός όρκος, γραμμένος από τον Βαρόνο Pierre de Coubertin, απαγγέλθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας το 1920. Αργότερα ο όρος «όρκος» αντικαταστάθηκε με τον όρο «υπόσχεση» και ο όρος «χώρα» με τον όρο «ομάδα». Η φράση σχετικά με τη χρήση ουσιών προστέθηκε το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ.

Το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 80λ, που κυκλοφόρησε σε 850.649 κομμάτια απεικονίζει την κοπή κλάδων αγριελιάς  από την καλλιστέφανο ελιά που βρισκόταν στο ναό του Δία κοντά στην Ολυμπία, για να φτιαχτεί ο «κότινος» δηλαδή το έπαθλο του αρχαίου Ολυμπιονίκη.  Η νίκη στους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν η μεγαλύτερη στιγμή για έναν Έλληνα της αρχαιότητας μιας και τ’ όνομά του  θα έμενε στα χείλη των ανθρώπων παντοτινά καθιστώντας τον αθάνατο.



Ανάλογο θέμα έχει και το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 6δρχ, που κυκλοφόρησε σε 1.071.063 κομμάτια και ασχολείται με τη στέψη των ολυμπιονικών…..





…..αλλά και το «ακριβό» γραμματόσημο και οδηγός της σειράς που έχει ονομαστική αξία 12,50δρχ, κυκλοφόρησε σε 225.458 κομμάτια και ασχολείται με την είσοδο του ολυμπιονίκη στην πόλη του….μεγάλη στιγμή σύντροφοι!!!.....μιας και γινόταν μέσα σε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού, με τον ολυμπιονίκη ανεβασμένο σένα μεγαλόπρεπο άρμα να μπαίνει στην πόλη του όχι από την πύλη, αλλά από ένα τμήμα του τείχους που γκρεμιζόταν ειδικά γι' αυτό το σκοπό.  

Τα επόμενα τέσσερα γραμματόσημα της σειράς απεικονίζουν Ολυμπιακά αθλήματα του στίβου. Συγκεκριμένα,




το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 1,50δρχ, που κυκλοφόρησε σε 1.677.465 κομμάτια απεικονίζει το άλμα εις μήκος…..












.....το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 2,50δρχ, που κυκλοφόρησε σε 2.403.830 κομμάτια απεικονίζει την δισκοβολία…..












…..το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 4,50δρχ, που κυκλοφόρησε σε 1.145.513 κομμάτια απεικονίζει τα αγωνίσματα δρόμου…..












…..και το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 5δρχ, που κυκλοφόρησε σε 625.418 κομμάτια απεικονίζει τον ακοντισμό.












Τέλος το γραμματόσημο με ονομαστική αξία 1δρχ, που κυκλοφόρησε σε 2.118.852 κομμάτια απεικονίζει την είσοδο της ελλανοδίκου επιτροπής στο στάδιο. Στην αρχαιότητα ο ελλανοδίκης ήταν ο κριτής των Ολυμπιακών αγώνων και μέλος της ομόνυμης επιτροπής που απεικονίζεται στο γραμματόσημο.




1960/5 Έκδοση Ευρώπης Europa CEPT
Ανεπίσημος ΦΠΗΚ. Επίσημος δεν κυκλοφόρησε


Το 1956 εκδόθηκε γραμματόσημο από τις έξι χώρες που συμμετείχαν στην Ένωση Χάλυβα και Άνθρακα (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία και Ιταλία), με κοινό θέμα τα γράμματα EUROPA σε μορφή πύργου. Στη διάρκεια της συνόδου των 23 ευρωπαϊκών ταχυδρομικών υπηρεσιών αποφασίστηκε η δημιουργία της C.E.P.T. (Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ταχυδρομείων Τηλεπικοινωνιών). Αυτή η  ιδέα άρεσε και σε άλλες χώρες, οι οποίες εισχώρησαν στον Οργανισμό CEPT, ενώ σταδιακά άρχισε πλέον να δίνεται έμφαση σε κοινό θέμα όπου κάθε χώρα καλούνταν να παρουσιάσει τις δικές της παραστάσεις. Η Ελλάδα συμμετέχει από το 1960 και κάθε χρόνο εκδίδει ανελλιπώς γραμματόσημα με την κοινή παράσταση των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Οι σειρές με θέμα την Ευρώπη αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενο θεματικής συλλογής παγκοσμίως.




1 σχόλιο:

  1. πολύ καλή ανάρτηση!πιστεύω κάλυψες όλες τις σειρές του 1960.έκανα μικρός συλλογή γραμματοσήμων και εδώ και 8 μήνες επέστρεψα στο παλιό αγαπημένο μου χόμπυ. με εξαίρεση το γραμματόσημο του Κ.Παλαμά,όλα τα άλλα τα έχω σε ΜΝΗ κατάσταση από το 60.Έφτιαξα και ένα blog για τον φιλοτελισμό.
    www.filotelistis.blogspot.com θα χαρώ να το επισκεφτείς και να μου πεις την γνώμη σου.Κάθε καλοπροαίρετη κριτική ευπρόσδεκτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή