Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Από τα ιστορικά μνημεία της πατρίδας μας.....Το μνημείο της μάχης της Κρήτης στα Σφακιά

…..κι ένα απλό χρονολόγιο της μάχης, έτσι για να θυμηθούμε τα γεγονότα και να  ευχαριστήσουμε και το Θόδωρο πού χει πάθος μαζί τους…..δως' του πίνακες και χρονολόγια και πάρ' του τη ψυχή.

Καλοκαίρι 2012 
Το χρονολόγιο της μάχης της Κρήτης

 1.Τα πριν της επίθεσης
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 σύντροφοι, κηρύχθηκε ο Ελληνοταλικός πόλεμος. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου οι Βρετανοί στρατεύματα αναλαμβάνουν την άμυνα της Κρήτης, ενώ η V Μεραρχία «Κρητών» μεταφέρεται στην Αθήνα.
Στις 15 Απριλίου 1941 το Γερμανικό επιτελείο αποφασίζει την κατάληψη της Κρήτης, ενώ στην Αθήνα  σχεδιάζεται η μεταφορά Ελληνικών και Βρετανικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.
Στις 23 Απριλίου 1941 η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρεται στην Κρήτη.
Στις 25 Απριλίου 1941 αποβιβάστηκαν στη Κρήτη οι Νεοζηλανδοί.
Στις 28 Απριλίου 1941 ο Έλληνας πρωθυπουργός  Ε. Τσουδερός ζητάει ενισχύσεις για την στρατιωτική προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη άμυνα του νησιού.
Στις 29 Απριλίου 1941 φτάνει στην Κρήτη ο διοικητής της Νεοζηλανδικής Μεραρχίας Στρατηγός Φράιμπεργκ και την επομένη αναλαμβάνει τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων του νησιού.

2. Η επίθεση
Στις 14 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί ξεκινούν τους βομβαρδισμούς στρατιωτικών στόχων του νησιού, ξεκινώντας ουσιαστικά τη μεγάλη επίθεση που ακολουθεί.
Τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου 1941 αρχίζει η Γερμανική επίθεση που έμεινε στην ιστορία με την κωδική ονομασία «Ερμής» ξεκινά…..Τα Χανιά  βομβαρδίζονται ανηλεώς ενώ αλεξιπτωτιστές «βουτούν» στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο…..Σημειώνονται συγκρούσεις και τα συμμαχικά στρατεύματα ενισχύονται απ’ τον ντόπιο πληθυσμό.
Στις 21 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί ρίχνουν το βάρος της επίθεσης τους στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε…..Ο Βρετανικός ναυτικός στόλος της Μεσογείου χτυπά μ’ επιτυχία τη Γερμανική νηοπομπή, που κατευθύνεται προς την Κρήτη…..Όμως την επομένη το αεροδρόμιο του Μάλεμε καταλαμβάνεται οριστικά απ’ τους Γερμανούς δημιουργώντας ένα σημαντικό προγεφύρωμα.
Στις 23 Μαΐου 1941 η Ελληνική πολιτική ηγεσία εγκαταλείπει την Κρήτη κι ο Τσόρτσιλ φωνάζει, «Η μάχη της Κρήτης πρέπει να κερδηθεί».
Στις 24 Μαΐου 1941 οι βομβαρδισμοί των πόλεων της Κρήτης συνεχίζονται…..Στα Χανιά οι Γερμανοί παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων…..Στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο οι αμυνόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη μέχρις ενός.
Στις 25 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κάντανο και η απρόσμενη αντίσταση του λαού της πυροδοτεί το μίσος των Γερμανών, που ξεσπά σε αντίποινα με ομαδικές εκτελέσεις, πυρπολήσεις και άλλες φρικαλεότητες γράφοντας μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του Β’ ΠΠ.
Στις 26 Μαΐου 1941 καταλαμβάνεται ο Γαλατάς…..Οι συμμαχικές δυνάμεις μάχονται απελπιστικά για να προστατέψουν τα Χανιά…..Όμως την επομένη τα Χανιά καταλαμβάνονται κι οι σύμμαχοι αποφασίζουν μόνοι τους να εκκενώσουν το νησί…..Έφυγαν τη νύχτα σαν τους κλέφτες απ’ το Ηράκλειο…..Παράλληλα νάσου κι οι Ιταλοί. Ήρθαν απ’ τα Δωδεκάνησα, αποβιβάζονται στη Σητεία και καταλαμβάνουν το Νομό του Λασιθίου αναίμακτα.
Τέλος στις 29 Μαΐου 1941 «πέφτει» και το Ρέθυμνο. 
Αν ποτέ σύντροφοι βρεθείτε στα Σφακιά –αξίζει ο κόπος- ψάξτε το μνημείο και θυμηθείτε αυτούς τους απλούς ήρωες που τότε –αν κι ήταν ξεχασμένοι απ’ όλους- μεγαλούργησαν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου